Η υποστηριζόμενη απασχόληση και τα οφέλη της στην εργασιακή ενσωμάτωση

Το Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης (ΕΓΥΑ) του ΚοιΣΠΕ Διαδρομές στηρίζει την δράση του στο μοντέλο της υποστηριζόμενης απασχόλησης για την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας ατόμων με αυτισμό.
 
Τι είναι, επί της ουσίας όμως, η υποστηριζόμενη απασχόληση; Πώς αυτό το μοντέλο υποστήριξης συμβάλλει στην εργασιακή ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων και δη ατόμων με αυτισμό;
 
Ως  Υποστηριζόμενη Απασχόληση (ή υποστηριζόμενη εργασία) ορίζεται η παροχή υποστήριξης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) ή άτομα από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες προκειμένου να διασφαλίσουν και να διατηρήσουν έμμισθη απασχόληση στην ανοιχτή αγορά εργασίας (European Union of Supported Employment, 2010).

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης είναι:
– η έμφαση στην έμμισθη εργασία
– η ένταξη στην ελεύθερη αγορά εργασίας
– η συνεχής και εξατομικευμένη υποστήριξη του ατόμου, αλλά και του εργοδότη.

Η Υποστηριζόμενη Απασχόληση συνιστά ένα αποτελεσματικό μοντέλο παρέμβασης, που συνδυάζει το κοινωνικό πρόσημο με την οικονομική διάσταση. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και μέχρι σήμερα έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση είναι ο στενός σύνδεσμος μεταξύ των Υποστηρικτών Εργασίας, των εργαζομένων και των εργοδοτών με σκοπό τη διερεύνηση ευκαιριών εργασίας και την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων με την κατάλληλη θέση εργασίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι υποστηρικτές εργασίας, αναλαμβάνουν τη στήριξη του υποψηφίου καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής του ενσωμάτωσης, παρέχοντας την απαραίτητη καθοδήγηση και ενημέρωση τόσο στον εργαζόμενο, όσο και στον εργοδότη.